Supercritical fluids for the isolation and formulation of bioactive substances: Superkritični fluidi za izolacijo in formulacijo bioaktivnih snovi - Knez Marevci, Maša; Andrina Kravanja, Katja; Knez, Željko (Acta Medico-Biotechnica, 2024)
Tehnologije, ki vključujejo pod- in nadkritične tekočine omogočajo pridobivanje novih izdelkov s posebnimi lastnostmi, ki so še posebej potrebni v farmacevtski industriji. Z uporabo pod- ali nadkritičnih tekočin kot procesnega orodja se lahko izognemo tudi zakonskim omejitvam glede ostankov topil in omejitvam rabe konvencionalnih topil, hkrati pa omogočimo nove postopke izdelave oz. procese, ki so okolju neškodljivi in so trajnostni. Ekstrakcija snovi iz rastlinskih materialov, njihovo oblikovanje in situ v izdelke s posebnimi lastnostmi, oblikovanje delcev, penjenje, nanašanje in sterilizacija so med aplikacijami superkritičnih tekočin deležni intenzivnih raziskav znanstvene javnosti. V tem preglednem prispevku podajamo trenutno stanje raziskav in aplikacij ter pričakovan prihodnji razvoj raziskav tehnologij pod- in nadkritičnih tekočin.