Polyneuritis cranialis related to SARS-CoV-2 infection: a case report: Kranialni polinevritis, povezan z okužbo s SARS-CoV-2: prikaz primera - Gradišnik, Peter; Osterc Koprivšek, Andreja; Rus, Miha; Golli, Tanja; Damjan, Hermina (Acta Medico-Biotechnica, 2023)
Namen: Kranialni polinevritis je manj znana oblika iz skupine Guillain-Barréjevega sindroma in je zelo redko opisovan pri otrocih. V prispevku želimo opisati primer mladostnika, ki je zbolel po okužbi s SARS-CoV-2. Poročilo o primeru: 15-letni fant je bil obravnavan zaradi hkratne paralize več možganskih živcev. Diagnozo smo potrdili z dokazom protiteles GQ1b in nevrofizioloških preiskav. Bolnika smo zdravili s plazmaferezo in intravenskimi imunoglobulini, njegovo klinično stanje pa se je izboljševalo zelo počasi in postopoma. Zaključek: Kranialni polinevritis je redko in hudo nevrološko obolenje, ki ga lahko sproži tudi covid-19.