Transient Neonatal Myasthenia Gravis: Case Report: Prehodna neonatalna miastenija gravis: študija primera - Sitar, Sara; Treiber, Milena (Acta Medico-Biotechnica, 2023)
Namen: Prehodna neonatalna miastenija gravis (NMG) je posledica transplacentarnega prenosa protiteles mater, obolelih z avtoimunsko MG. Otroci obolelih mater razvijejo klinično sliko v 10–20 %. Poročilo o primeru: Prikaz novorojenke s prehodno NMG, rojeno materi z znano MG. Tipično se bolezen kaže kot generalizirana hipotonija, šibek jok, dihalna stiska, zmanjšana sesalna moč, šibkost ekstraokularnih mišic. Simptomi so navadno samoomejujoči, prehodno je nujna podporna terapija. Diagnostični preizkus je dober klinični odziv otroka na administracijo inhibitorja acetilholinesteraze. Po očiščenju protiteles iz krvi otroka dolgoročna terapija ni nujna in bolezen izzveni. Zdravljenje je podporno, zajema hranjenje z manjšimi in pogostejšimi obroki s pomočjo sonde, neinvazivno ali invazivno podporo dihalne funkcije, od zdravil pa se uporabljajo inhibitorji acetilholinesteraze (neostigmin, piridostigmin). Zaključek: Opisani primer obravnave deklice z dokazano prehodno NMG je v vsakdanji klinični praksi izjemno redek, zato je pomembno poznavanje le-tega.