Marking of the proximal facial nerve stump for delayed repair after vestibular schwannoma removal: Označitev proksimalnega krna obraznega živca za odloženo rekonstrukcijo živca po odstranitvi vestibularnega švanoma - Rebol, Janez; Milojković, Vojin (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Označitev proksimalnega krna obraznega živca za odloženo rekonstrukcijo živca po odstranitvi vestibularnega švanoma. Namen: Z označitvijo krna obraznega živca ob možganskem deblu je možna poznejša uspešna rekonstrukcija obraznega živca. Poročilo o primeru: Predstavljena bolnica je bila operirana zaradi večjega rezidualnega vestibularnega švanoma z retrosigmoidnim pristopom, ob odstranitvi katerega je bil poškodovan obrazni živec. Krn živca smo označili s kovinsko sponko, da bi ga naknadno lahko identificirali. S translabirintnim pristopom smo pozneje napravili anastomozo s suralnim živcem med obraznim živcem v mastoidu in krnom v pontocerebelarnem kotu. Poseg smo izvedli mesec dni po odstranitvi tumorja. Zaključek: Bolnico smo sledili več kot dve leti po operaciji. Dosegla je zelo dober funkcionalen rezultat, kar potrjuje, da z odloženo rekonstrukcijo in interponatom suralnega živca res lahko dosežemo dober rezultat.