Aortoduodenal fistula - fatal complication in a patient with aortic prosthesis: Aortoduodenalna fistula - usoden zaplet pri bolniku z aortno protezo - Skok, Pavel (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Aortoduodenalna fistula - usoden zaplet pri bolniku z aortno protezo. Namen: Aorto-enterična fistula je izjemno redek vzrok krvavitve v zgornji prebavni cevi. Poročilo o primeru: V članku je predstavljen 58-letni bolnik, ki smo ga sprejeli zaradi znakov krvavitve iz zgornje prebavne cevi. V diagnostičnem postopku smo opravili nujno endoskopijo zgornje in spodnje prebavne cevi, UZ trebuha, CT-angiografijo in ileojejunografijo. Slikovne preiskave vzroka krvavitve niso pojasnile, zato smo ga odpustili. Vrnil se je po dveh tednih z znaki izrazite slabokrvnosti. Ponovljena nujna endoskopija zgornjih prebavil vzroka krvavitve ni pojasnila. Po nekaj dneh simptomatskega zdravljenja je nepričakovano umrl. Pri avtopsiji smo ugotovili sekundarno aortoduodenalno fistulo, ki je nastala po protetični rekonstrukciji trebušne aorte in bila vzrok izkrvavitve. Zaključek: Nekateri vzroki akutne krvavitve v zgornji prebavni cevi so včasih zelo presenetljivi. Pri diagnostični obravnavi teh bolnikov in vrednotenju izsledkov se moramo zavedati omejitev slikovnih postopkov.