Non-invasive bladder cancer detection by fluorescent in situ hybridization on urine samples: Fluorescentna in situ hibridizacija kot neinvazivna tehnika odkrivanja raka mehurja v vzorcih urina - Kokalj-Vokač, Nadja; Hajdinjak, Tine; Zagorac, Andreja; Erjavec-Škerget, Alenka; Kavalar, Rajko (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Fluorescentna in situ hibridizacija kot neinvazivna tehnika odkrivanja raka mehurja v vzorcih urina. Namen: Namen študije je bil ovrednotenje UroVysion FISH testa za odkrivanje celic raka mehurja pri uroloških bolnikih iz vzorcev urina. Metode: Vzorce urina smo zbrali pred cistoskopijo. V primeru odkritega tumorja, je bila izvedena resekcija in histološka potrditev rakastega obolenja. Za odkrivanje rakastih celic smo uporabili metodo fluorescentne in situ hibridizacije (FISH) z uporabo DNA–sond, specifičnih za kromosome 3, 7 in 17 ter lokus–specifično sondo 9p21. Pregledanih je bilo vsaj 25 morfološko spremenjenih celic oz. vse prisotne celice na preparatu. Rezultati: Od 179 pregledanih vzorcev, je bil en inficiran, v 35 (20%) pa ni bilo prisotnih celic. Statistično je bila metoda FISH ocenjena z občutljivostjo 76,2% (95% CI 52.8 – 91.8) in specifičnostjo 93,6% (95% CI 88,6 – 96,9), kar je v primerjavi s podatki iz literature, dober rezultat. V večini primerov je šlo za številčne spremembe kromosomov. Histološko je bilo potrjenih 11,8% tumorjev. Zaključek: Metoda FISH je dokaj draga in zahteva dvodnevno obdelavo, kar je v primerjavi s citologijo ovira. Tako FISH kot citologija ne dajeta 100% odgovora, vendar velja metoda FISH za občutljivejšo metodo od citologije. Predvsem pa je prednost FISH v neinvazivnosti postopka, saj dobimo rezultat iz urina in se pogosto izognemo cistoskopiji.