Cystatin c – a marker of kidney function and predictor of cardiovascular disease and mortality: Cistatin c – označevalec ledvičnega delovanja ter napovedovalec srčnožilnih bolezni in umrljivosti - Bevc, Sebastjan; Ekart, Robert; Hojs, Radovan (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Cistatin C v serumu je bil že pred desetletjem predlagan za označevalca ledvičnega delovanja. Trdni dokazi potrjujejo, da je ocena glomerulne filtracije s pomočjo cistatina C izboljšala prepoznavanje bolnikov s kronično ledvično boleznijo pri določenih populacijah. Enačbe za oceno ledvične funkcije, ki vključujejo standardizirano vrednost cistatina C v serumu so postale »state– of–the–art« določanja ledvične funkcije. Zadnje smernice za obravnavo bolnikov s kronično ledvično boleznijo tako vključujejo navodila in priporočila za uporabo cistatina C v klinični praksi. Rezultati raziskav kažejo, da je cistatin C več kot le označevalec ledvičnega delovanja, saj poda celostno informacijo o ogroženosti bolnikov, še posebej tistih z visoko stopnjo tveganja za razvoj sržnožilnih bolezni in dogodkov. Raziskave so pokazale tudi povezavo cistatina C z napredovanjem srčnožilnih bolezni.