Rheumatoid Arthritis and Atherosclerosis : Revmatoidni artritis in ateroskleroza - Holc, Iztok; Pahor, Artur (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Življenjska doba bolnikov z revmatoidnim artritisom je skrajšana za 3–18 let. Srčnožilni in možganskožilni dogodki (srčni infarkt in možganska kap) kot posledica pospešene ateroskleroze so glavni vzrok smrti pri bolnikih z revmatoidnim artritisom. Ateroskleroza je razširjen patološki proces srednje velikih in velikih arterij, ki je odgovoren za kardiovaskularne bolezni. Ateroskleroza ima podobne imunopatofiziološke mehanizme kot avtoimunske bolezni kot je npr. revmatoidni artritis. Vzrok za zgodnjo aterosklerozo pri revmatoidnem artritisu predstavljajo tako klasični dejavniki tveganja, kakor tudi neklasični dejavniki med katere sodijo nekateri biokemični označevalci (homocistein, cistatin C in lipoproteini) ter dejavniki avtoimunskega vnetja (inflamatorni citokini, adhezijske molekule). Za odkrivanje zgodnje ateroskleroze pri bolnikih z revmatoidnim artritisom je primerna meritev intime medije notranjih vratnih arterij. V prispevku so prikazane tudi lastne izkušnje glede diagnostike zgodnje ateroskleroze bolnikov z revmatoidnim artritisom.