Gastric cancer in pregnancy – diagnostic and therapeutic dilemma: Case Report: Rak želodca v nosečnosti – diagnostična in terapevtska dilema: prikaz primera - Kuder, Lucija; Dovnik, Andraž; Horvat, Matjaž; Takač, Iztok (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Rak želodca v nosečnosti je redka bolezen, ki jo je težko diagnosticirati zaradi prekrivanja simptomov raka in normalne nosečnosti. Metode: Predstavljamo primer 31-letne bolnice, sprejete v 36. tednu nosečnosti zaradi prebavnih težav, slabosti in bruhanja. Zaradi hude sideropenične anemije in pozitivnih hematestov blata smo opravili gastroskopijo, ki je prikazala razjedo male krivine želodca. Histologija je razkrila slabo diferenciran adenokarcinom z mešanimi tubularnimi in obročastimi celicami. Rezultati: 10. dan po sprejemu smo opravili carski rez, ki mu je sledila totalna gastrektomija z odstranitvijo regionalnih bezgavk in omentektomijo. Bolnica je zavrnila pooperativno radio- in kemoterapijo in umrla enajst mesecev in dva tedna po operaciji želodca. Zaključek: Za zdravljenje karcinoma želodca v nosečnosti ni sprejetih smernic. Zdravljenje je odvisno od gestacijske starosti ploda in razširjenosti bolezni, potrebno pa je upoštevati tudi želje bolnice. Med nosečnostjo je potrebno uporabiti neinvazivne metode in se izogibati invazivnim metodam, če je le mogoče.