Sporadic Creutzfeldt–Jacob Disease: A case report: Sporadična Creutzfeldt-Jacobova bolezen – prikaz primera - Mandjikoska, Sonja; Horvat Pinterić, Gordana (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Creutzfeldt-Jacobova bolezen (CJB) je redka progresivna nevrodegenerativna bolezen, ki je obenem najpogostejša prionska bolezen. Obstajajo 4 tipi: sporadični (sCJB), familiarni, iatrogeni in variantni. Klinične značilnosti sCJB so demenca, mioklonus, motnje vida, cerebelarna ataksija ter piramidni ali ekstrapiramidni znaki. Diagnozo postavimo na osnovi klinične slike, elektroencefalograma, preiskav likvorja in sprememb na magnetni resonanci možganov. Poročilo o primeru: V poročilu predstavljamo primer 81-letne bolnice s progresivno demenco, značilnim izvidom elekroencefalograma in magnetne resonance. Zaključek: Za postavitev diagnoze sCJB ni diagnostičnega testa. Kadar sumimo na sCJB, je najprej potrebno izključiti vzroke reverzibilnih demenc, kot sta encefalitis ter kronični meningitis.