Determining high risk for squamous intraepithelial lesion progression in patients with recurrent or persistent HPV 16/18 infection: is there a role for biomarkers? Prepoznavanje bolnic z visokim tveganjem za napredovanje ploščatoceličnih intraepitelijskih lezij materničnega vratu s ponavljajočo se oziroma trajno okužbo s HPV 16/18: kakšna je vloga biomarkerjev? - Arko, Darja; Sobočan, Monika; Takač, Iztok; Bračič, Suzana (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Spremljanje ploščatoceličnih intraepitelijskih lezij nizke stopnje (PIL-NS) in zgodnje zdravljenje ponavljajočih se ploščatoceličnih intraepitelijskih lezij visoke stopnje (PIL-VS) predstavljata temeljena ukrepa pri preprečevanju raka materničnega vratu. Kljub temu da lahko na podlagi dosedanjih raziskav predvidimo, katera bolnica ima povišano tveganje za ponovni razvoj PIL-VS, ter identificiramo bolnice, ki imajo trajno okužbo s humanim papiloma virusom (HPV) 16 in 18, po konizaciji ostaja več dilem na področju zdravljenja. Ena izmed temeljnih dilem je, kako izbrati ženske, ki potrebujejo agresivno kirurško zdravljenje. Tovrstne ocene z dosedanjimi kliničnimi in patološkimi markerji je potrebno dopolniti z dopolnilno diagnostiko, ki zajema patobiologijo napredovanja bolezni. Napredek v našem razumevanju biologije bolezni kaže, da imajo HPV-metilacija, c-MYC metiliranje gena in ko-ekspresija TPX2 in PD-L1 pozitivno napovedno vrednost pri določanju, katere cervikalne lezije napredujejo v lezije visokega tveganja in katere spontano regresirajo.