The effects of gabapentin and ethanol on the regulated cell death of astrocytes in primary culture: Učinki gabapentina in etanola na regulirano celično smrt astrocitov v primarni kulturi - Hutyrová, Paulína; Stangelj, Jan; Lipnik-Štangelj, Metoda (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: V raziskavi smo proučevali vpliv gabapentina na regulirano celično smrt astrocitov v primarni kulturi. Astrociti so relativno odporni na propadanje po apoptotični poti, zato nas je zanimalo, kakšen je vpliv različnih koncentracij gabapentina na apoptozo in nekroptozo kot drugo obliko regulirane celične smrti. Dodatno nas je zanimalo, kakšen je vpliv gabapentina na smrt astrocitov, ki so bili izpostavljeni etanolu. Metode: Kot eksperimentalni model smo uporabili primarne kulture astrocitov, ki smo jih pridobili iz možganske skorje novorojenih podgan. Celice smo izpostavili različnim koncentracijam gabapentina oz. kombinacijam gabapentina in etanola ter s pomočjo pretočne citometrije določili deleže živih, zgodnje apoptotičnih, nekroptotičnih in sekundarno nekrotičnih celic. Rezultati: Učinek gabapentina na zgodnjo apoptozo in nekroptozo astrocitov je odvisen od koncentracije; medtem ko v koncentracijah do 10 μg/ml gabapentin nima vpliva na smrt astrocitov, se pri višjih koncentracijah poveča delež nekroptotičnih celic. Sočasna izpostavljenost celic gabapentinu (10 μg/ml) in etanolu (100 mM) za 24 ur ne vpliva značilno na celično smrt, sproženo z etanolom. Pri celicah, ki so kronično izpostavljene etanolu (50mM) 7 dni, gabapentin rahlo zmanjša delež nekroptotičnih celic. Zaključek: Gabapentin v koncentracijah do 10 μg/ml ne vpliva na viabilnost astrocitov. Sočasna izpostavljenost astrocitov etanolu in gabapentinu za 24 ur ne zmanjša toksičnosti etanola. Pri astrocitih, ki so kronično izpostavljeni etanolu, gabapentin rahlo zmanjša vpliv etanola na nekroptozo.