Case report: Pelvic abscess after cesarean section and hysterectomy: Predstavitev primera: Pelvični absces kot zaplet carskega reza in histerektomije - Krajnc, Klavdija; Takač, Iztok; Mujezinović, Faris; Horvat, Matjaž; Kuder, Lucija (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Namen prispevka je predstaviti primer pelvičnega abscesa, ki je sledil urgentnemu carskemu rezu in histerektomiji, izpostaviti rizične dejavnike in opisati minimalno invazivno tehniko drenaže abscesa. Poročilo v primeru: V primeru predstavljamo 30-letno bolnico (gravida 35 4/7), pri kateri je bil opravljen urgentni carski rez. Zaradi atonije maternice in diseminirane intravaskuarne koagulopatije je prišlo do obsežne krvavitve, ki se je ni dalo ustaviti s konzervativnimi pristopi. Čez nekaj dni se je postoperativno okrevanje zapletlo z razvojem abscesa. Zaključek: Čeprav je pelvični absces redek zaplet ginekoloških operacij, moramo diferencialno diagnostično ob znakih nepojasnjene okužbe pomisliti tudi nanj. V predstavljenem primeru smo absces, ki je nastal kot posledica obsežne krvavitve in okužbe, drenirali z razprtjem enega izmed šivov na krnu vagine in se z minimalno invazivnim postopkom izognili ponovni operaciji.