Introduction and optimization of the in-vitro method for determining the hemocompatibility of modified poly(ethylene)terephthalate surfaces: Vpeljava in optimizacija in-vitro metode za določanje hemokompatibilnosti modificiranih polietilenteraftalatnih površin
Vpeljava in optimizacija in-vitro metode za določanje hemokompatibilnosti modificiranih polietilenteraftalatnih površin. Namen: Razvoj hemokompatibilnih biomaterialov je zelo pomembno področje znanosti o materialih, zato je nujno potreben znaten napredek v iskanju in razvijanju zanesljivih in standardiziranih metod za analizo hemokompatibilnosti ( 2 ). V članku je predstavljena analiza metode sprostitve hemoglobina za določanje časa strjevanja krvi v stiku z obdelanimi površinami PET. Namen raziskave je bil uvedba in optimizacija metode za analizo hemokompatibilnosti različno kemijsko spremenjenih (PET) površin. Metode: Za določanje hemokompatibilnosti različno obdelanih PET površin smo uporabili prilagojeno metodo detekcije prostega hemoglobina (3,4). Analiziranih je bilo pet različno kemično obdelanih PET vzorcev, in sicer: kemijsko predobdelan PET ter PET obdelan s hitosanom, fucoidanom, sulfatiranim chitosanom in heparinom. Steklo je bilo uporabljeno kot standardna trombogena površina. Rezultati: Rezultati pokažejo, da mešanje raztopine hemoglobina in pri 40 tresljajih na minuto zmanjša standardno deviacijo za 68 % v primerjavi s 120 tresljaji na minuto. Dodatek pufra in s tem zvišanje pH iz 5.2 na 7.4 je še dodatno zmanjšalo standardno deviacijo (56 %). Merilno napako smo e nekoliko zmanjali s hlajenjem krvi po odvzemu in naknadnim segrevanjem na 37 oC. Zaključki: Znižanje hitrosti meanja raztopine, dodatek pufra in ohlajanje krvi pred eksperimentom, značilno zniža standardno deviacijo merilnih rezultatov, in sicer za 89 %. Optimirana metoda in njihovimi derivati niso bile značilne. , number=01, journal=Acta Medico-Biotechnica, author=Stana, Jan and Stropnik, Domen and Strnad, Simona and Indest, Tea and Jevšek, Marko and Košir, Gorazd, year=2022, month=jun., pages=61–67