Napredne navigacijske tehnike in postopki umetne inteligence: Ključne strategije ekipe Carbonite na tekmovanju Field Robot Event 2023 - Mannchen, Samuel; Mayer, Jonas; Schőnegg, Janis Lion; Fauser, Klara (Agricultura Scientia, 2025)
Eden od pristopov za reševanje trenutnih izzivov v kmetijstvu, ki jih povzročajo podnebne spremembe, naraščajoče svetovno prebivalstvo in izguba biotske raznovrstnosti, je precizno kmetijstvo, pri katerem igrajo robotski sistemi ključno vlogo. Tekmovanje poljskih robotov Field Robot Event (FRE) 2023 je zato izzvalo študentske ekipe, da razvijejo in izboljšajo avtonomne kmetijske robote. V tem prispevku predstavljamo izboljšave našega poljskega robota »Carbonite«, ki ga razvijamo na Schülerforschungszentrum (SFZ) Südwürttemberg. Naša lahka in kompaktna zasnova robota, podprta z naprednim in učinkovitim navigacijskim algoritmom, je omogočila hitro premikanje robota po polju. Poleg tega pa smo uvedli novo razvit sistem za ciljno in natančno uporabo vode, gnojil in herbicidov, ki temelji na naprednem algoritmu za zaznavanje prisotnosti rastlin, kar preprečuje nepotrebno porabo virov. Prav tako smo pripravili postopke umetne inteligence za prepoznavanje objektov, ki temeljijo na modelih You Only Look Once (YOLO), kar robotu omogoča ustrezno odzivanje glede na vrsto ovire. Carbonite je tako osvojil prvo mesto tako v nalogi navigacije kot tudi v nalogi obdelave rastlin, k čemur je prispevala lahka zasnova in posledično visoka hitrost premikanja robota, vse to pa je pripomoglo k skupni zmagi skupine na FRE 2023.
Keywords: kmetijska robotika; precizno kmetijstvo; trajnost; umetna inteligenca