Multifactor Productivity of Smallholder Yam Farmers in Ebonyi State, Nigeria - Chukwuemeka, Kadurumba; Anayo, Njoku Ignatius; Ogechi, Achi (Agricultura Scientia, 2020)
Večfaktorska produktivnost manjših pridelovalcev sladkega krompirja na območju pokrajine Ebonyi v Nigeriji. V raziskavi so preučevali večfaktorsko produktivnost manjših kmetovalcev - pridelovalcev sladkega krompirja v južnih, severnih in osrednjih kmetijskih predelih države Ebonyi. Cilji raziskave so bili določiti družbeno-ekonomske značilnosti pridelovalcev sladkega krompirja na preučevanem območju, analizirati večfaktorsko produktivnost in obseg proizvodnje med malimi pridelovalci, določiti dejavnike, ki vplivajo na večfaktorsko produktivnost med majhnimi pridelovalci in določiti omejitve povečane proizvodnje sladkega krompirja na preučevanem območju. Za izbiro vzorca 120 kmetij iz omenjenih treh kmetijskih predelov intenzivne pridelave sladkega krompirja je bila uporabljena dvostopenjska tehnika naključnega vzorčenja. Cobb-Douglassova proizvodna funkcija je bila uporabljena za analizo produktivnosti posameznih dejavnikov in obsega proizvodnje v enoti proizvodnje (kmetiji). Rezultati so pokazali, da bi koeficient velikosti kmetij, najete delovne sile, velikosti gospodinjstev in sadilnega materiala zmanjšal večfaktorsko produktivnost kmetij za 8,6 %, 1,05 %, 2,2 % in 0,45 %. Rezultati so tudi pokazali, da bi 10-odstotno povečanje starosti kmetov, dohodka, dostopa do kreditov in izkušenj povečalo večfaktorsko produktivnost kmetij za 0,071 %, 0,133 %, 0,543 % in 0,139 %. Vrednost R2 0,864 pomeni, da približno 86 % variabilnosti v večfaktorski produktivnosti na kmetijah razložijo pojasnjevalne spremenljivke v modelu. Ugotovljeni problemi vključujejo neustrezna zemljišča, slabe finančne pogoje, visoke stroške prevoza, najeto delovno silo, škodljivce in bolezni, slabo infrastrukturo, omrežje, neustrezna skladišča itd. Rezultati raziskave izražajo potrebo po aktivnih politikah za okrepitev svetovalnih služb, spodbujanje kmetijske mehanizacije in zagotavljanje kreditov po subvencionirani stopnji v državi.
Keywords: sladki krompir; Dioscorea spp.; večfaktornost; produktivnost; mali pridelovalci; določniki; viri/sredstva