Tannins and their Effect on Production Efficiency of Ruminants - Mergeduš, Andrej; Pšenková, Martina; Brus, Maksimiljan; Janžekovič, Marjan (Agricultura Scientia, 2020)
Tanini in njihov vpliv na učinkovitost proizvodnih lastnosti pri prežvekovalcih. V zadnjih letih so v številnih publikacijah proučevali učinkovitost fitogenih krmnih dodatkov, rastlinskih krmnih dodatkov, v živalski prehrani za izboljšanje produktivnosti živali in kakovosti njihovih proizvodov. Pri prehrani prežvekovalcev se raziskave zelo pogosto osredotočajo na usodo beljakovin in produktivnost kot posledico uporabe s tanini bogatih rastlinskih ektraktov in rastlinskih delov. Večina študij, povezanih s tanini, se ukvarja s preučevanjem krme, predvsem metuljnic, manj je znanega o taninskih ektraktih. Tanini so fenolne sekundarne spojine, ki se naravno pojavljajo v rastlinah kot njihova zaščita pred rastlinojedi, obramba pred patogeni ter za ohranjanje energije in dušika. Tanini so pri prežvekovalcih dolgo časa veljali za antinutritivne spojine, vendar pa nove sistematične študije povezujejo tanine s koristnimi vlogami pri prehrani in zdravju živali. Nove študije natančneje razlikujejo različne skupine taninov. Krma, ki vsebuje hidrolizirajoče ali kondenzirane tanine, posledično učinkuje na upočasnitev prebave beljakovin, povečavo sinteze mikrobnih beljakovin v vampu in zmanjšanje metanogeneze. Poročali so o pozitivnih učinkih na zdravje živali, kot je preprečevanje napenjanja in pojava parazitov. Kadar tanine krmimo v ustrezni količini, lahko le-ti posledično vplivajo na izboljšane proizvodne lastosti, kot so večji prirasti, večja prireja mleka ter boljša sestava mleka. Njihova vloga se šteje za vse bolj pomembno v uporabi kot krmni dodatek pri številnih krmnih mešanicah za prežvekovalce.