Investment Plan and Evaluation of the Transition of a Farm to a Wellness Tourist Farm - Klakočar, Tatjana; Pažek, Karmen; Pavić, Lazar (Agricultura Scientia, 2023)
Načrt in ocena investicije prehoda kmetije v velneško turistično kmetijo. V članku je predstavljena poslovna ideja preusmeritve kmetije v velneško turistično kmetijo. V scenariju je bila predvidena prenova kozolca v nadstandardno turistično namestitev v dveh apartmajih v zgornjem nadstropju ter preureditev hlevov za različne male živali s posebno sprostitveno sobo s panoramsko stekleno steno v pritličju ter zunanjo ureditvijo s plavalnim ribnikom. Raziskovalne metode deskripcije, kompilacije in sinteze v teoretičnem delu so omogočile preučiti zakonodajo na območju Slovenije, ki pogojuje izvedbo investicije in ji daje pravno podlago. Na drugi strani so bili preučeni trendi velneškega turizma, ki so podali motivacijo za razmišljanje o realizaciji predstavljene investicije. Nadalje je bila v študiji uporabljena tudi metoda finančne ocene investicije (primerjalna analiza stroškov in prihodkov – Cost Benefit Analysis, CBA) pri preusmeritvi kmetije v velneško turistično kmetijo. Podlaga za raziskavo so bili novi trendi velnesa in turizma, ki nakazujejo, da bi takšna investicija na dolgi rok lahko bila dobičkonosna. Za oceno investicije so bili predvideni štirje osnovni podatki: prihodki investicije, stroški investicije, končna vrednost investicije in letna obrestna mera. Višina investicije je bila ocenjena na 530.000 €. Ob določitvi prodajne cene je bil ocenjen skupni prihodek 192.720 € in ob oceni, da bi skupni stroški znašali 50 % skupnega prihodka, je bil izračunan letni denarni tok v znesku 96.360 €, ki je bil uporabljen pri ocenjevanju dobe povratka investicije. V raziskavi je bilo potrjeno, da je doba povratka investicije ob minimalnem letnem denarnem toku 15 let in obrestni meri 3,5 %, vendar se tukaj poraja pomislek, da je zaradi trenutnega gospodarskega položaja in podražitve energentov, surovin in posledično rasti cen, zelo težko narediti dolgoročno predvidljive kalkulacije stroškov.